Warfrog

Her er der mulighed for at diskutere alt omkring designere og forlag.
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 448 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Re: Warfrog

Post by Frouvne »

Jens_Hoppe wrote:[...] Et nyt spil fra Winsome, tilsyneladende? Er der nogen der kan bekræfte, at John Bohrer ikke ligefrem er typen der er en god vinder? [...]

... og en dårlig vinder er gerne lidt værre end en dårlig taber... og det siger ikke så lidt. Det har været en pinagtig affære og det fortsætter det åbenbart med at være. Den gode John Bohrer er øjensynligt ikke synderligt elegant i sine dispositioner og det er uklædeligt for en mand som ham, der i mine øjne har gang i et meget prisværdigt projekt med Winsome Games. Han er mig stadig et mysterium, for når man henvender sig direkte til ham, virker han meget imødekommende og behjælpelig hvorimod han nu endnu en gang viser at han i det offentlige rum har en evne til at virke meget upassende i sin opførsel.
frouvne, administrator

Image
User avatar
akwlinka
500+ indlæg
500+ indlæg
Posts: 838
Joined: Tue Apr 22, 2008 9:29 am
Favoritspil: Agricola, Age of Steam, Agricola, Railroad Tycoon, Agricola, Race for the Galaxy, Agricola, Bohnröchen(Bohnanza), Agricola, Le Havre og Dominion
Location: 3600 Frederikssund

Re: Warfrog

Post by akwlinka »

Hvad sker der lige her?

Jeg så godt i morges på www.spielbox.de at Winsom ville bringe et ekstra spil til Essen, uden at bide mærke i noget besynderligt i det, bortset fra at min umiddelbare tanke var at det normalt ikke er Johns stil at arbejde på Essen materiale så sent. Hans spil skal jo mere eller mindre være i posten nu, hvis det skal nå frem til messen.

Efter at havde læst tråden her og på BGG, så jeg så endnu mere undrende tilbage. Jeg kender ikke John fra den hoverende side, så er dette en grovkornet joke eller hvad?

Navnet på spillet, tidspunket for udgivelsen, testspils seancen på Hotel Jung, tråden på BGG.

Jeg venter spændt på opfølgningen
Image
User avatar
Mik
2500+ indlæg
2500+ indlæg
Posts: 3642
Joined: Tue Jun 24, 2008 12:09 pm
Favoritspil: I alfabetisk orden: Across the Board - Age of Steam - Agricola - Ave Caesar - Carcassonne - Crokinole - Dominion - Echelon - Funkenschlag - Hare & Tortoise - Memoir '44 - Motorsportspillet - Robo Rally - Tales of the Arabian Nights
Location: København Nørrebro
Contact:

Re: Warfrog

Post by Mik »

Okay. Efter at Stony er begyndt at blande sig på BGG, og ligefrem udtrykker ønsker om at vidne til fordel for Matin i en evt. retsag (!), har jeg følt at det måske er på tide at fortælle min side af sagen.

Annemette, Erik Swiatek og jeg har været venner med d'herrer Wallace & Bohrer i ca. 10 år, efter at have mødt og hjulpet dem på deres fælles stand i Essen. Begge lavede hjemmeproducerede lavprisspil, og begge holder af øl og whisky i enorme mængder, og begge tilhører middelklassen. Så det var helt naturligt at de fandt sammen. Martin lavede krigsspil medens John lave både krigsspil og økonomispil (som ikke nødvendigvis omhandlede jernbaner).

Ideen bag Winsome Games er at få designere til at give John lov til at producere dem for en billig penge, uden at de får noget nævneværdigt for det - udover chancen for at spillet opkøbes at et større forlag, hvilket i så fald ville være til gavn for både designer og udgiver. Derfor har John altid kun udgivet spil som ikke kunne finde en anden udgiver.

Da John begyndte at specialisere sig at lave togspil (krigsspil sælger ikke godt i Tyskland, som er hans største marked. Og de store forlag er heller ikke ivrige efter at udgive togspil) spurgte han Martin om ikke han kunne designe noget til ham. Da Martin ikke selv følte at dette passede til hans forlag, var det jo en udmærket løsning.

Det første spil blev Ferrocariles Pampas fra 1997, i hvad der senere blev kendt som Praerie Railroad-serien. Det var også det første spil vi købte af dem.

Året efter kom Lancashire Railways, som blev det første spil i Early Railways-serien, af hvilke Age of Steam er kulminationen.

Så faktum er at Martin gav dette design til John, og at han ejer rettighederne til spillet, med den aftale at Martin vil få designer-royalties såfremt spillet blev videresolgt.

Så spoler vi frem til 2000, som jeg er året hvor vi første gang så Martins forslag til det tredie spil i serien, Brummie Rails. Nu kan det være svært at huske de mange forskellige prototyper man har spillet fra hinanden, som årene går. Men som jeg husker det, indeholdt spillet allerede den vigtigste komponent (efter min mening): nemlig den modulære skinnelægning med hex-brikker. Resten af spillet var opbygget som de to tidligere spil i serien (dvs. med kort som fortæller hvortil gods skal fragtes.

Hvorom alting er skulle spilles udgives året efter, men opgaven blev for stor for John. Hidtil havde han trykt og udklippet alle dele selv, og samlet alle spil (derfor det lille oplag på (dengang) 60 styks. Men selv i så lille et oplag bliver man godt træt af at klippe penge og brikker, så John begyndte at blegne ved udsigten til at klippe tusindvis af sekskantede brikker (og formen gør det ikke lettere!).

Udgivelsen blev derfor udsat, da man enedes om at den eneste praktiske måde ville være at udgive spillet professionelt, hvilket Warfrog netop var begyndt på i 2000.

- Og her er det så, at vi ikke rigtig ved hvad der blev aftalt. Kun 4 personer var tilstede på mødet: John og Martin, samt Martins samlever og endelig pengemanden bag Warfrog, James (Hammy) Hammilton. Da alle jo således har en financiel interesse i aftalen er det svært at fæste 100% lid til deres udsagn, men...

på det tidspunkt da Martin og John blev uvenner, var martin også belevet uvenner med Hammy, og med hele sin support-gruppe af Froggies, som gratis hjalp ham med et teste og udvikle spil, samt salg af spil på på standen i Essen. Martin have besluttet at undgå alle problemerne med at få farver på kort, spilleplade, brikker og klodser til at matche (og Pantone gælder af Wansbeck til når det gælder forskellige trykkerier og materialer), og derfor så han en udvej da den franske udgiver Jeux Descartes lukkede. Den tyske og Amerikanske del af filialen Eurogames opkøbte deres egen del og besluttede at forsætte udgivelse af visse spil under deres egne mærker Pro-Ludo og Café Games. De var også interessede i at få rettighederne til andre små labels, bl.a. Warfrog. Så Martin lukkede sin egen label, Warfrog, uden at lytte til protesterne fra sine egne hjælpere. Martin troede at han snart ville kunne leve af at designe spil, men det viste sig desværre at Café Games gabte over mere end de kunne magte, og firmaet gik konkurs uden at Hammy fik betaling for sin financiering af AoS 2nd edition. Så vidt jeg ved savner han stadig 20.000 kroner. Men tilbage til sagen:

Hammy er en succesful Engelsk forretningsmand, som financierer Warfrog for at kunne kanalisere et overskud til et fradragsberrettiget underskud (det samme gør John Bohrer). Så medens han aldig forventede noget overskud, led han heller ikke noget direkte tab, da Martin lukkede Warfrog. Men derfor kunne han jo føle sig noget stødt over Martins pludselige ændring af financieringen. Alt dette for at forklare hvorfor jeg tror at Hammy's forklaring til mig er sand. Da han på dette tidspunkt ikke selv var alt for glad for Martin, ser jeg ingen grund til hvorfor han skulle holde hånden over ham, hvis han (igen) opførte sig som en idiot.

Som sagt er jeg ikke i tvivl om at John ville eje retten til AoS, hvis spillet havde været udgivet på Winsome. Men ifølge Hammy blev det aftalt på mødet at Hammy skulle financiere trykningen mod at John og Warfrog (dvs. Hammy og Martin) delte overskuddet. Med hensyn til udvidelserne ville Martin få 1 dollar for hvert solgt plade udgivet af Winsome, medens John ville få 1 dollar for hvert plade udgivet af Warfrog.

Og det er her at vandende skilles. Da de første par udvidelser var lavet og pengene skulle fordeles (og spillet genoptrykkes i 3. udgave) lavede John om på aftalen (ifølge Hammy) og fastholdt at alle penge indkommet for salg af udvidelserne lå under de samme regler for alle andre spil udgivet af Winsome, og at Martin derfor ikke var berettiget til mere end 1 dollar per solgt plade uanset om hvem der havde financieret udgivelsen.

Problemet er naturligvis at aftalen var mundligt.

For mig at se har John hele tiden haft fat i den lange ende af snoren, og vidst hvad han har gjort. Medens Martin og Hammy har været godtroende.

Endelig vil jeg også gerne sige at uanset hvad man kan mene om John og Martin, så ville AoS aldrig have været det spil det er uden dem begge. Så for mig at se er det ligesom et skilsmissepar: de burde begge have fuld ret til "barnet".
Image
User avatar
Stony
5000+ indlæg
5000+ indlæg
Posts: 9163
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:40 am
Favoritspil: Gaia Project, Brass (begge versioner), Hansa Teutonica, Steam, Concordia, Crokinole
Location: Taastrup
Has thanked: 48 times
Been thanked: 116 times

Re: Warfrog

Post by Stony »

Mik wrote:Okay. Efter at Stony er begyndt at blande sig på BGG, og ligefrem udtrykker ønsker om at vidne til fordel for Matin i en evt. retsag
Okay, det var da en alternativ udlægning af det jeg skrev. :D

Interessant læsning. Så blev jeg også lidt klogere idag, og giver mig et mere nuanceret billede af sagen..... Men John Borher opfører sig nu stadig ufatteligt barnligt med sin sidste udgivelse og de udtalelser han har smidt på BGG. Men jeg skal nok lade debatten være.
Sidst spillet:
Image
User avatar
Mik
2500+ indlæg
2500+ indlæg
Posts: 3642
Joined: Tue Jun 24, 2008 12:09 pm
Favoritspil: I alfabetisk orden: Across the Board - Age of Steam - Agricola - Ave Caesar - Carcassonne - Crokinole - Dominion - Echelon - Funkenschlag - Hare & Tortoise - Memoir '44 - Motorsportspillet - Robo Rally - Tales of the Arabian Nights
Location: København Nørrebro
Contact:

Re: Warfrog

Post by Mik »

Stony wrote:Okay, det var da en alternativ udlægning af det jeg skrev. :D
Ja :D Mit indlæg på BGG var først of fremmest ment som advarsel til dig om at Geoff Brown er Warfrog #2, næstefter martin, og derfor fuldt vidende om alt i sagen. 8)

Men John Borher opfører sig nu stadig ufatteligt barnligt
Ja, det gør det unægtelig noget svært at forsætte med at være upartisk! :!:
Image
User avatar
Jens_Hoppe
2500+ indlæg
2500+ indlæg
Posts: 3743
Joined: Mon May 01, 2006 9:11 am
Location: Frederiksberg
Has thanked: 19 times
Been thanked: 83 times

Re: Warfrog

Post by Jens_Hoppe »

Det var lidt af et indlæg, Mik! Spændende læsning. :D
What are you, like 80?
Senest købt: Prey Another Day, MLEM: Space Agency
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 448 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Re: Warfrog

Post by Frouvne »

Ja, det er virkelig interessant læsning. I den offentlige del af debatten er det svært ikke at fatte sympati for Martin Wallace ikke mindst grundet John Bohrers facon. Men det er samtidig svært at forestille sig, at der ikke er mere i historien end som så og der er det interessant at læse dit bidrag. Det er det mest informative jeg endnu har læst om forholdet mellem de to fyre. Tak for det!
frouvne, administrator

Image
User avatar
akwlinka
500+ indlæg
500+ indlæg
Posts: 838
Joined: Tue Apr 22, 2008 9:29 am
Favoritspil: Agricola, Age of Steam, Agricola, Railroad Tycoon, Agricola, Race for the Galaxy, Agricola, Bohnröchen(Bohnanza), Agricola, Le Havre og Dominion
Location: 3600 Frederikssund

Re: Warfrog

Post by akwlinka »

Fed artikel,som også fyldte nogle af mine huller.

Personligt har jeg og flere andre danskere forsøgt at holde os neutrale i forhold til de to herre, forstået på den måde at vi gerne vil fortsætte med at bo på Jung, men også at kunne handle og tale med John.

Skal jeg være helt ærlig, så ligger den meste af min sympati hos John, han har gennem alle de år hvor jeg har kendt ham været utrolig flink over for mig og os, hvor Martin er en helt anden type. Festaben der altid har virket utrolig uorganiseret.
Og engang hørte jeg hvordan han morede sig over at han egenhændig havde forårsaget et Forlags lukning, da han havde produceret 2 fiaskoer i træk. Men han har alltid været morsom at gå i byen med.
Flere mennesker mener at Martins nuværende samlever har haft overvejenden dårlig indflydelse på ham og hans spilvirksomhed, noget med et stort behov for penge.
Og da Martin sidste år i Essen brugte meget tid sammen med Maureen ??? (hende med de grimme kasketter) for at lære hvordan man tjener penge på spildesign, frygtede jeghvad man derefter kunne forvente af spil fra ham. Her lader det dog til at min frygt foreløbig var ubegrundet. Heldigvis, for kedelige motorvejsspil er der nok af.

Alt dette er personlige observationer og konklussioner, og jeg har ingen konkrete beviser der ligger til grund for dette.
Image
User avatar
Mik
2500+ indlæg
2500+ indlæg
Posts: 3642
Joined: Tue Jun 24, 2008 12:09 pm
Favoritspil: I alfabetisk orden: Across the Board - Age of Steam - Agricola - Ave Caesar - Carcassonne - Crokinole - Dominion - Echelon - Funkenschlag - Hare & Tortoise - Memoir '44 - Motorsportspillet - Robo Rally - Tales of the Arabian Nights
Location: København Nørrebro
Contact:

Re: Warfrog

Post by Mik »

akwlinka wrote:Skal jeg være helt ærlig, så ligger den meste af min sympati hos John, han har gennem alle de år hvor jeg har kendt ham været utrolig flink over for mig og os, hvor Martin er en helt anden type.
Tja - sjovt nok er min opfattelse nu den stik modsatte.
John har samme problem som Alan Moon - selvom de er diamentralt modsætninger på mange punkter: er du venner med dem vil de gøre alt for dig, men vé dig hvis du skulle falde i unåde! Der er Martin et meget mere normalt og ydmygt menneske.
Og engang hørte jeg hvordan han morede sig over at han egenhændig havde forårsaget et Forlags lukning, da han havde produceret 2 fiaskoer i træk.
Det er en spøgefuld bemærkning, og under alle omstændigheder ikke Martin's fejl. Forlaget er TM-Spiele, som Klaus Teuber oprettede sammen med Reiner Müller til de spil han ikke kunne få udgivet på andre forlag. Efter at de begge blev ansat som spilredaktører hos Kosmos i 1997, har mærket været brugt til at promovere de spil som d'herrer ikke mente der var nok kommercielt salg i til at udgive på Kosmos, men som de alligevel syntes burde komme ud til en større offentlighed.

Der udkom kun 4 spil på mærket (under Kosmos) inden de besluttede at lukke det igen, og ingen af disse spil solgte noget videre. Minister (var en gammel 'ludo'-version fra 1975 af Rudi Hofmann), Krieg und Frieden var en genudgivelse af Gerald Mulder's Charlemagne - og så var der martin's to spil: Der weisse Lotus kom med uforståelige regler, og kræver at man henter Martin's egne regler på nettet, og endelig er der Age of Steam-forløberen Volldampf, som er et udmærket spil i Winsome's Early Railway-serie.

Når Teuber besluttede at lukke mærket er det således ikke Martin's skyld, men TM-Spiele's egen forfejlede udvikling af spillene.

I øvrigt har Kosmos fortsat med at bruge Martin:

Tyros (2002)
Der Herr der Ringe: Die Rückkehr des Königs (2003)
La Strada (2004)
Toledo (2008)

- alle udviklede af TM-Spiele. Så Teuber har åbenbart en anden opfattelse end dig.
Image
User avatar
Aratar
250+ indlæg
250+ indlæg
Posts: 348
Joined: Sun Apr 15, 2007 12:51 pm
Location: Århus C

Re: Warfrog

Post by Aratar »

Så er næste kapitel i sagen skrevet: http://www.boardgamegeek.com/thread/345064

Man må håbe, Bohrer også strækker hånden ud.
Image
User avatar
akwlinka
500+ indlæg
500+ indlæg
Posts: 838
Joined: Tue Apr 22, 2008 9:29 am
Favoritspil: Agricola, Age of Steam, Agricola, Railroad Tycoon, Agricola, Race for the Galaxy, Agricola, Bohnröchen(Bohnanza), Agricola, Le Havre og Dominion
Location: 3600 Frederikssund

Re: Warfrog

Post by akwlinka »

Aratar wrote:Så er næste kapitel i sagen skrevet: http://www.boardgamegeek.com/thread/345064

Man må håbe, Bohrer også strækker hånden ud.
Og det har han så gjort.
Begge virker oprigtige, så nu kan man måske begynde at håbe på en rigtig forsoning de herre imellem.
Image
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 448 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Re: Warfrog

Post by Frouvne »

Ja, lad os håbe, der er tale om en forsoning i denne sag, der efterhånden har været ved at udvikle sig til en farce. Undervejs har det i hvert tilfælde ikke virket som om denne vilje har været til stede, som når det netop er dette hotel, der skulle anvendes til en fremvisning af af det spil, der nu går under titlen #58. Det var da også en forbløffende udvikling, at hotellet har taget skridt til at aflyse mulighederne for brætspil. Gad vidst om de effektive tyskere havde forventet uroligheder over brætspillene, der kunne nødvendiggøre rekvirering af vandkanoner til brug for at skille parterne ad?! Hm, det lugter nu af en overreaktion af dimensioner i mine øre, men hvis det var det, der skulle til for at forsoningen kunne indtræde, har det jo ikke været helt forgæves.
frouvne, administrator

Image
User avatar
Mik
2500+ indlæg
2500+ indlæg
Posts: 3642
Joined: Tue Jun 24, 2008 12:09 pm
Favoritspil: I alfabetisk orden: Across the Board - Age of Steam - Agricola - Ave Caesar - Carcassonne - Crokinole - Dominion - Echelon - Funkenschlag - Hare & Tortoise - Memoir '44 - Motorsportspillet - Robo Rally - Tales of the Arabian Nights
Location: København Nørrebro
Contact:

Re: Warfrog

Post by Mik »

Frouvne wrote:Det var da også en forbløffende udvikling, at hotellet har taget skridt til at aflyse mulighederne for brætspil. Gad vidst om de effektive tyskere havde forventet uroligheder over brætspillene, der kunne nødvendiggøre rekvirering af vandkanoner til brug for at skille parterne ad?!
John opfordrede folk til komme til en 'demo', hvilket for almindelige mennesker (og især tyskere) betyder 'demonstration' (som i 'optog') - og Martin så formentlig ingen grund til at rette denne misforståelse.

Og under alle omstændigheder ville det være en slags demonstration. Sidste år blev John forvist fra hotellet, da Martin ikke ønskede hans tilstedeværelse. Så John måtte forlade rum 12 hvor han ellers altid boede, og flytte over på Arosa.
Han fik også at vide at han ikke var ønsket i frokoststuen. Næste dag sad ham 'demonstrativt' og demoede et spil ude på reposen foran frokoststuen - her var han jo ikke blevet forvist fra! Men det blev han så.

Se, det var jo kun et par deltagere han sad med. Hvis 20 mennesker dukkede op for at få 'demoet' hans spil, ville hotellet sikkert heller ikke finde dette ønskværdigt - heller ikke selvom de alle ville opføre sig eksemplarisk.

Nu er det jo ikke sådan at der er mangel på hoteller i Essen. Og Warfrog har boet boet der længere end John, og booket langt flere værelser (faktisk det meste af hotellet), så alt i alt burde John stille have fortrukket sig til et andet sted og inviteret folk derover.
Image
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 448 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Re: Warfrog

Post by Frouvne »

Jeg tænker, at det måske kunne være sjovt at gemme udkastet til forsiden på det spil, der nu hedder #58, før det bliver slettet af databasen på BGG, som dokumentation til denne tråd, hvis nogle først læser den på et senere tidspunkt. Så det er hermed gjort. :)
Age of Scheme.jpg
Age of Scheme.jpg (267.74 KiB) Viewed 12005 times
frouvne, administrator

Image
Post Reply