Samurai, II

Her har man som bruger mulighed for at anmelde, beskrive eller give sit førstehåndsindtryk af et spil
Post Reply
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 447 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Samurai, II

Post by Frouvne »

Samurai

Samurai er endnu et Reiner Knizia spil. Spillet kan spilles af op til 4 spillere, som får hver et sæt forskelligt farvede brikker. Sættet af brikker er ens bortset fra farven. Brikkerne beskrives senere. Spillepladen har forskellig størrelse afhængig af antallet af spillere. På pladen er aftegnet en række japanske øer og forskellige størrelser byer på øerne. Før spillet begynder placeres en række figurer på brættet. Der findes tre forskellige slags figurer (hjelme, buddhaer og rismarker), som symboliserer indbyggerne i de enkelte byer. I hovedstaden Edo placeres en af hver figur. I de større byer placeres 2 figurer, mens der i landsbyerne placeres 1 figur. Spillerne placerer på skift en figur, byerne skal fyldes først, dernæst landsbyerne.

Når dette er gjort kan spillet begynde. Hver spiller udvælger 5 af sine brikker og placerer dem bag sin skærm. Resten af brikkerne blandes og trækkes efterhånden som brikkerne bag skærmen bliver lagt ned på spillepladen. Spillerne har tur på skift og placerer i sin tur en eller flere brikker i fleterne rundt om byerne (inkluderer også Edo og landsbyerne) på pladen. Når alle felterne omkring en by er fyldt ud opgøres magten i byen. For hver af figurerne i en by gøres det op, hvilken spillerne der påvirker denne figur med størst indflydelse (symboliseret ved tallene på de lagte brikker). Den eller de spillere som har den største indflydelse på en brik, fjerner denne brik fra spillepladen og placerer denne bag sin skærm.

Ligesom i Eufrat og Tigris er vinderkriterierne i Samurai værd at bemærke. Det gælder ikke bare om at få mest. For at en spiller kan være med i opløbet om at være vinder skal spilleren have flest af en af de tre typer af figurer. Hvis en spiller har flest af to eller af alle tre slags figurer har vedkommende vundet. Hvis tre forskellige spillere har flest af hver sin type af figurer, er det disse tre spillere der har mulighed for at vinde. Nu tæller man så de figurer man har udover den slags man havde flest af. Den spiller der i denne optælling har flest vinder. Er der lighed her er der et par regler yderligere, som hjælper til at finde vinderen. Det interessante ved disse vinder kriterier er, at det ikke bare gælder om at få figurer.

Beskrivelse af brikkerne. Hver spiller har 20 brikker.
9 brikker som kun påvirker en type af figur. (styrke 2,3 og 4 for hver figur)
9 brikker som påvirker alle figurtyper
Heraf 3 skibe med styrke 1-2 (disse har skrifttegn)
Heraf 5 samuraier med styrke 1-3
Heraf en ridder med styrke 1 (denne har skrifttegn)
2 specielle handlingsbrikker, som giver ret til at bytte figurer eller brikker ud)

De brikker som har japanske skrifttegn må man spille flere af i en tur også i kombination med en brik uden skrifttegn, mens man af de brikker, som ikke har skrifttegn kun må spille en per tur.

Beskrivelsen af brikkerne får spillet til at lyde kompliceret, men ideen er enkel. At mestre spillet kan derimod være en større udfordring. Ligesom i Eufrat og Tigris er der god hjælp at hente på selve skærmen. På skærmen man gemmer sine brikker og figurer bag er gengivet hvilke brikker der findes og hvilke man må spille en eller flere af.

Vores egen erfaring med spillet er at det er et hyggeligt to spiller spil, men at spillet er sjovere med både 3 og 4 spillere. Med tre spillere er spillet perfekt. Man kan overskue det hele, fordi brættet fysisk har en god mellemstørrelse, og der kun er to modstandere at holde øje med. Med 4 spillere har vi oplevet at det er en større udfordring at holde øje med hele brættet, og hvilke figurer andre spillere høster fra brættet, men stadig er det et godt spil.

Nummer 4 ved Deutscher SpielePreis 1999.
frouvne, administrator

Image
Post Reply