Page 1 of 3

Se filmen, læs bogen, spil spillet

Posted: Tue Oct 03, 2006 2:13 pm
by Frouvne
For nogle kan det være en stærkt motiverende faktor, at have nogle forkundskaber om det spil-univers, de skal kaste sig ud i. Denne tråd helliger sig den inspiration, der er at finde i skønlitterære bøger og film.

Inspirationen kommer aktuelt fra at jeg i forbindelse med, at jeg byttede mig til et block-game fra Columbia Games samtidig fik anbefalet en film. Spillet er Crusader Rex og den anbefalede film er Kingdom of Heaven , der er instrueret af Ridley Scott.

Læs mere om filmen Kingdom of Heaven:
http://www.imdb.com/title/tt0320661/

I forbindelse med at jeg skulle introducere mig selv til et andet af Columbia Games' block-games, Hammer of the Scots, blev den amerikanske film Braveheart en god introduktion til personerne i spillet. Filmen, der har Mel Gibson i hovedrollen, var også en inspirationskilde, da spillet blev skabt og regelhæftet anvender da også plads til at kommentere ukorrekte historiske fakta fra filmen. Disse ukorrektheder til trods er det at have et forkendskab til personlighederne en stor kilde til indlevelse, når man sidder foran spillekortet.

Læs mere om filmen Braveheart:
http://www.imdb.com/title/tt0112573/

Et tredje block-game jeg løbende overvejer at kaste mig over er Gettysburg: Badges of Courage. Interessen for dette spil af Tom og Grant Dalgliesh er udelukkende inspireret af Michael Shaaras Pulitzer-belønnede roman The Killer Angels. The Killer Angels formidler på forbilledlig vis, hændelserne ved Gettysburg på alle niveauer fra de menige til generalerne. Man får således indsigt i de overvejelser der fandt sted på såvel taktisk som strategisk niveau iblandet de menneskelige skæbner, som de kan have set ud. The Killer Angels er blevet filmatiseret i en fire timer lang film med bl.a. Martin Sheen. Filmen har titlen Gettysburg og på dansk Slaget ved Gettysburg.

Læs mere om filmen Gettysburg:
http://www.imdb.com/title/tt0107007/

Et andet oplagt eksempel på litteratur og film, der introducerer et helt univers er Ringenes Herre. Selv havde jeg meget store vanskeligheder ved at skulle stride mig igennem Tolkiens romaner og måtte give fortabt. Alligevel har de haft en dragende effekt, så da jeg hørte at de skulle filmatiseres af Peter Jackson, som jeg var meget begejstret for ikke mindst efter hans fascinerende indsats med en lav-budget film som BrainDead måtte filmene ses. Filmene formåede over al forventning at formidle det univers for mig. Når det så er sagt, har jeg valgt ikke at dyrke War of the Ring. Det ville kræve flere gennemspilninger at få fuldt udbytte af dette i øvrigt overvældende spil. Reiner Knizias kooperative spil Lord of the Rings har jeg også til gode, men har til gengæld haft stor fornøjelse af hans Lord of the Rings: Confrontation.

Læs mere om filmene Lord of the Rings:
http://www.imdb.com/title/tt0120737/
http://www.imdb.com/title/tt0167261/
http://www.imdb.com/title/tt0167260/

Et andet romanværk, der desværre heller ikke kunne fænge mig er George R.R. Martins A Game of Thrones. Spillet A Game of Thrones taler dog i den grad til mig og temaet passer perfekt. Så den manglende evne til at fængsle mig fra romanens side må udelukkende tilskrives mit forhold til denne slags fantasy litteratur - og i det konkrete tilfælde vel hvad man kan betegne som realistisk fantasy litteratur.

Hvor det i forbindelse med The Killer Angels var romanen og ikke filmen, der fængede mig, er det omvendt i forbindelse med Frank Herberts Dune eller på dansk Klit. Jeg har læst mig igennem bogen og anerkender dens originalitet. Det der virkelig overbeviste mig om dybden i romanen var dog den oprindelige film med Sting i en væsentlig bi-rolle. Der er siden kommet et par tv-serier, hvor den første slet ikke kunne leve op til den oprindelige films standard. Den anden har jeg kun set indledningen af og skal derfor afholde mig fra at kommentere nærmere - lovende ser den dog ud. Spillet skal på baggrund af filmen spilles - spørgsmålet er blot hvornår...

Læs mere om filmen Dune:
http://www.imdb.com/title/tt0087182/

Er du også blevet inspireret af film eller skønlitteratur håber jeg, at du vil dele det med os andre, så vi måske også kan blive fanget ind i det univers... :D

Posted: Tue Oct 03, 2006 2:24 pm
by Stony
Nu du siger Dune... Så har jeg jo skaffet mig et eksemplar af spillet, men jeg er jo typen der er tilbøjelig til at købe flere spil, end jeg kan nå at læse regler til, så hvis der er spillefugle der gerne vil spille Dune, stiller jeg gerne op med et eksemplar af spillet, og ører så store at den stygge ulv bliver misundelig, og jeg bedre kan høre reglerne når de bliver gennemgået. :lol:

Posted: Tue Oct 03, 2006 2:35 pm
by Jens_Hoppe
Jeg er en stor fan af genren historisk litteratur og film, og her er der meget inspiration at hente til mange spil.


Historiske krigsspil om kolonitiden

George MacDonald Fraser's Flashman-bøger er nogle af de bedste historiske (knald-)romaner jeg kender til. Humor, spænding, eksotiske eventyr, en skurk af en hovedperson, og en meget præcis og grundig indføring i de forskellige koloni-eventyr Storbritannien var involveret i i Victoria-tiden.

Se f.eks. denne fremragende geeklist for mere information: :)

http://www.boardgamegeek.com/geeklist/10737


Whodunnit-spil, f.eks. Orient Express

En af mine yndlingsforfattere er Agatha Christie. Elegancen i hendes bøger modsvares vel egentlig kun af Knizias bedste spil. :) Mange Christie-historier er også fremragende filmatiseret, ikke mindst Miss Marple filmatiseringerne fra 80'erne med Joan Hickson i hovedrollen:

http://www.imdb.com/name/nm0382995/

Eller de intet mindre end fantastiske Poirot-filmatiseringer med David Suchet i hovedrollen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie%27s_Poirot

Som alternativ til Agatha Christie har vi en helt anden type krimi, nemlig Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes-historier, som er glimrende repræsenteret ved Sherlock Holmes: Consulting Detective spillene.


Historiske spil om den sene Romerske Republik

Gælder det inspiration til spil som Republic of Rome, så glem alt om Gladiator, TV-serien Rome og den slags pladder. Næh, vil man have alle detaljerne med om tiden fra Marius og Sulla til Cæsars død, er der kun en vej: Colleen McCullough's Masters of Rome roman-serie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Masters_of_Rome

Her får man i seks murstensromaner hoved- og bipersoner nok til at fylde et større stadium, og udover en masse mere eller mindre historisk vigtige dramaer, lærer man alt hvad der er værd at vide om det romerske statsvæsen.[/url]

Posted: Tue Oct 03, 2006 2:47 pm
by Jens_Hoppe
Med hensyn til Gettysburg, tror jeg der er mange spil der vil kunne give en bedre Killer Angels-fornemmelse end lige Columbias (relativt) nye blokspil. Hvad jeg kan anbefale er dog givetvis out of print - omend ikke nødvendigvis af den grund svære at få fat på eller dyre.

Hvad med f.eks.


Bloodiest Day fra Spearhead Games (hele slaget ved G.)


For et mere taktisk view:

Little Round Top

eller

Devil's Den

Begge gamle Avalon Hill-spil. Det første dækker kun den fra Killer Angels så centrale del af slaget, nemlig kampen om Little Round Top på nordstaternes venstre flanke. Der er brik for oberst Chamberlain, mulighed for at få tropper til at påsætte bajonetter og løbe ned ad bakken, den slags. Devil's Den er en slags storebror til LRT: Skala og område der er dækket er lidt større, og reglerne en smule mere komplekse, men der er stadig tale om et taktisk spil - næsten en slags Squad Leader for den amerikanske borgerkrig.

Vil man den anden vej i skala, hvad så med Avalon Hill's

Roads to Gettysburg

som er det tredie spil i den meget, meget gode Great Campaigns of the American Civil War serie. Her er det hele Gettysburg-kampagnen det handler om; området hvor slaget fandt sted er kun et par hexes på kortet.

Posted: Wed Oct 04, 2006 10:42 am
by Jens_Hoppe
Ups, jeg var vist lidt hurtig med den første Gettysburg-anbefaling.

Bloodiest Day er selvfølgelig et spil om slaget ved Antietam i 1862, og ikke et spil om Gettysburg. Firmaet (Spearhead Games) udgav dog senere en efterfølger til BD kaldet They Met At Gettysburg, som handlede om det "rigtige" slag. Min erfaring fra gamle dage var dog, at BD var langt det bedste af de to spil.

Posted: Thu Oct 05, 2006 4:21 pm
by Frouvne
Stony wrote:Nu du siger Dune... Så har jeg jo skaffet mig et eksemplar af spillet, men jeg er jo typen der er tilbøjelig til at købe flere spil, end jeg kan nå at læse regler til, så hvis der er spillefugle der gerne vil spille Dune, stiller jeg gerne op med et eksemplar af spillet, og ører så store at den stygge ulv bliver misundelig, og jeg bedre kan høre reglerne når de bliver gennemgået. :lol:
Jeg tager dig gerne på ordet! Lad os finde en hel dag, hvor vi kan spille spillet. Får vi arrangeret en børnepasser kan jeg allerede nu love to modstandere... så må vi lige få skabet de sidste frem. Reglerne kan jeg jo læse højt for dig på vej til Essen! :lol:

Posted: Thu Oct 05, 2006 4:28 pm
by Frouvne
Jens_Hoppe wrote:Med hensyn til Gettysburg, tror jeg der er mange spil der vil kunne give en bedre Killer Angels-fornemmelse end lige Columbias (relativt) nye blokspil. [...]
Spillet har dog den fordel, at det kombinerer både tema og blockgames, hvilket er en dragende kombination... Stadig har det dog spiltiden imod sig, hvilket dog nok vil være et fælles problem for mange af den slags spil.

Det kan være jeg skal starte med en af dine anbefalinger, nemlig: Little Round Top. Det forærede jeg til en god ven for 15-20 år siden. Jeg tror stadig han ligger inde med det og da det var ham, der forærede mig The Killer Angels, er han sikkert et let offer! :twisted:

Posted: Fri Oct 06, 2006 10:04 am
by Andrea
Eftersom jeg er fascineret af H. P. Lovecrafts Cthulhu-mytologi, så måtte jeg selvfølgelig også prøve Arkham Horror. Jeg synes, at det er et spændende og stemningsfuldt spil, og det er loyalt over for Cthulhu-universet.

Læs om Lovecraft.

Posted: Sun Oct 08, 2006 11:13 am
by Kanzler
Historiske spil om den sene Romerske Republik

Gælder det inspiration til spil som Republic of Rome, så glem alt om Gladiator, TV-serien Rome og den slags pladder. Næh, vil man have alle detaljerne med om tiden fra Marius og Sulla til Cæsars død, er der kun en vej: Colleen McCullough's Masters of Rome roman-serie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Masters_of_Rome

Her får man i seks murstensromaner hoved- og bipersoner nok til at fylde et større stadium, og udover en masse mere eller mindre historisk vigtige dramaer, lærer man alt hvad der er værd at vide om det romerske statsvæsen.
Jeg fik langsomt men sikkert gnavet mig igennem denne serie over 2 sommerferier og kan klart anbefale bøgerne. Selvom der vel er op mod 4000 sider og ekstremt mange bipersoner der kommer og går, så formåede den i hvert fald at holde mig fanget! Bøgerne gennemgår som nævnt alt hvad der skete fra år 110 fkr hvor den store General Gaius Marius gør sit indtog, til Cæsars død og jagten på hans mordere omkring 44fkr. Bøgernes store force er at man lærer stort set alt hvad der er at vide om romerriget på den tid! Politik med dertil hørende intriger og magtkampe i senatet og i provinserne, samt om de store felttog til Afrika, Tyrkiet (lilleasien), Spanien og selvfølgelig Gallien.
Man lærer de berømte personer som Cæsar, Crassus, Pompeius at kende fra de er unge med dun på hagen, til de er garvede generaler, og man får et dybdegående kendskab til små såvel som store konflikter (f.eks. Crassus krig mod slaverne - uddødeliggjort med filmen Spartacus, og selvfølgelig Cæsars krig mod Pompeius ), istedet for TV-Serien "Rome's" ekstremt overfladiske måde at behandle sidstnævnte emne på. Nu er det godt nok en serie, men stadigvæk skuffer den mig...

Så hvis man er interesseret i Rom's historie så er det bare at gå i gang! Det er et enormt projekt at gå i gang med, men til gengæld vil det med garanti give en ekstra dimension næste gang man spiller et spil om romeriget!! 8)

( Ja det endte jo næsten med en boganmeldelse, men det fortjener bøgerne også :D )

Posted: Sun Oct 08, 2006 2:39 pm
by Frouvne
Kanzler wrote:
Historiske spil om den sene Romerske Republik

Gælder det inspiration til spil som Republic of Rome, så glem alt om Gladiator, TV-serien Rome og den slags pladder. Næh, vil man have alle detaljerne med om tiden fra Marius og Sulla til Cæsars død, er der kun en vej: Colleen McCullough's Masters of Rome roman-serie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Masters_of_Rome

Her får man i seks murstensromaner hoved- og bipersoner nok til at fylde et større stadium, og udover en masse mere eller mindre historisk vigtige dramaer, lærer man alt hvad der er værd at vide om det romerske statsvæsen.
Jeg fik langsomt men sikkert gnavet mig igennem denne serie over 2 sommerferier og kan klart anbefale bøgerne. Selvom der vel er op mod 4000 sider og ekstremt mange bipersoner der kommer og går, så formåede den i hvert fald at holde mig fanget! Bøgerne gennemgår som nævnt alt hvad der skete fra år 110 fkr hvor den store General Gaius Marius gør sit indtog, til Cæsars død og jagten på hans mordere omkring 44fkr. Bøgernes store force er at man lærer stort set alt hvad der er at vide om romerriget på den tid! Politik med dertil hørende intriger og magtkampe i senatet og i provinserne, samt om de store felttog til Afrika, Tyrkiet (lilleasien), Spanien og selvfølgelig Gallien.
Man lærer de berømte personer som Cæsar, Crassus, Pompeius at kende fra de er unge med dun på hagen, til de er garvede generaler, og man får et dybdegående kendskab til små såvel som store konflikter (f.eks. Crassus krig mod slaverne - uddødeliggjort med filmen Spartacus, og selvfølgelig Cæsars krig mod Pompeius ), istedet for TV-Serien "Rome's" ekstremt overfladiske måde at behandle sidstnævnte emne på. Nu er det godt nok en serie, men stadigvæk skuffer den mig...

Så hvis man er interesseret i Rom's historie så er det bare at gå i gang! Det er et enormt projekt at gå i gang med, men til gengæld vil det med garanti give en ekstra dimension næste gang man spiller et spil om romeriget!! 8)

( Ja det endte jo næsten med en boganmeldelse, men det fortjener bøgerne også :D )
Måske er det ved at være på tide at få forsøgt kræfter med mit eksemplar af Republic of Rome!? :D Det forudsætter selvfølgelig, at jeg ikke skal have læst bøgerne først.... :?

Mr. Jack from hell

Posted: Thu Dec 28, 2006 11:58 pm
by Tobias
Fik endelig spillet mr. Jack i aftes og var fuld tilfreds med spillet.
Jeg er dog spændt på, at se om det er langtidsholdbart eller går hen og bliver gentagelser for to garvede spillere, hvor spillets udfald styres af den første spiller, som overser en mulighed.
Kom i den forbindelse til at tænke på denne tråd og filmen ”From Hell” med Johnny Depp.
Tror ikke jeg kan komme i tanke om en mere upassende film at se, som omhandler temaet.
Filmens dystre stemning og blodige scener passer meget lidt sammen med spillets muntre tegneserieagtige streg, som næsten er hyggelig :shock:
Ellers en underholdende film, som gør sit eget forsøg på, at forklarer Jack the Rippers identitet og årsag til de meget makabre mord i Whitechapel.

Re: Mr. Jack from hell

Posted: Fri Dec 29, 2006 12:21 am
by Jens_Hoppe
Tobias wrote:Kom i den forbindelse til at tænke på denne tråd og filmen ”From Hell” med Johnny Depp.
Tror ikke jeg kan komme i tanke om en mere upassende film at se, som omhandler temaet.
Filmens dystre stemning og blodige scener passer meget lidt sammen med spillets muntre tegneserieagtige streg, som næsten er hyggelig :shock:
Se, det var netop sådan noget jeg prøvede at komme ind på i denne tråd: viewtopic.php?t=672

For selvom mange sikkert tænker "Ja ja, gamle dage, so what?!" når Jack the Ripper nævnes, er det stadig et navn der for mig f.eks. bringer billeder fra From Hell-filmen frem, og det passer slet ikke med den netop hyggelige, tegneserie-agtige stil spillet er lavet i.

Posted: Fri Dec 29, 2006 1:31 am
by Frouvne
På et eller andet plan kan jeg ikke undgå at være lidt enig i, at temaet er upassende. Men forsøger de ikke i spillet at tage afstand fra den virkelige historie ikke blot ved den tegneserieagtige stil, men ved at personerne i øvrigt kommer fra en fiktiv verden skabt af Sir Arthur Conan Doyle? Jeg tror, at man har ledt efter et ikon, der var stærkt nok til, at man sidder med fornemmelsen af, at det er arketypen på en forbryder. Hvorfor man så ikke f.eks. har valgt professor Moriarty ved jeg ikke... og måske er det netop det mytiske og den bestialske måde forbrydelserne foregik på, der har gjort forskellen. Om det så undskylder kombinationen af en virkelig forbryder og en fiktiv verden, vil jeg nødig gøre mig til dommer over...

Posted: Fri Dec 29, 2006 3:27 pm
by Tobias
Professor Moriarty ville have passet godt ind som superskurk i spillet.
Jeg tror, at valget på Jack the Ripper sammen med Sherlock og andre personer fra Sir Arthur Conan Doyles verden er valgt fordi, de netop har mødt hinanden i utallige TV versioner bl.a. Murder by Decree fra 1979 med Christopher Plummer.
På den måde kan spillet distancere fra de bestialske mord og refererer til en middelmådig TV film.
Men nok af lommefilosofi.
Spillet er ganske udenmærket og skal spilles igen, med eller uden Mary, Annie, Elizabeth, Catherine og Mary Jane, som ofre :wink:

Posted: Tue Feb 27, 2007 4:30 pm
by Frouvne
I går fik jeg en varm anbefaling af: Jordens søjler af Ken Follett af en absolut ikke-brætspiller. Jeg har længe haft kig på spillet, Die Säulen der Erde, uden at få det spillet - men nu kan det jo være, at jeg skal starte med at få læst bogen... :D